تامپون بینی (فیتیله ای بینی) چیست
تامپون بینی پس از جراحی بینی نقش مهمی در بهبود بیمار دارد. این قطعه نرم در بینی قرار میگیرد تا خونریزی را کاهش دهد، لختههای خونی را تشکیل دهد و شکل جدید بینی را حفظ کند. با استفاده از تامپون، بینی در موقعیت صحیح قرار میگیرد و احتمال تغییرات ناخواسته کاهش مییابد. اگر سوالی درباره نحوه استفاده از تامپون بینی دارید میتوانید از بهترین جراح بینی مشهد بپرسید.
تامپون بینی چیست؟
تامپونهای بینی از مواد استریل مانند پنبه، فوم یا گاز ساخته میشوند و پس از جراحی بینی در حفره بینی قرار میگیرند. برخی از تامپونها دارای نخ یا زائدهای هستند که بیرون از بینی قرار میگیرد و به جابهجایی آسانتر کمک میکند. نوعی از تامپونها لولهای شکل بوده و به بیمار اجازه میدهند از راه بینی تنفس کند. جراحان بر اساس تجربه خود از انواع مختلف تامپون استفاده میکنند تا با فشار مستقیم به عروق خونی، خونریزی را کنترل و ترشحات را جذب کنند و از سپتوم بینی محافظت شود.
تامپون پارچه ای است از جنس گازهای معمولی پانسمان که به صورت رشته ای طراحی شده است که جراحان و فوق تخصصان به منظور کنترل خونریزی پس ازعمل بینی از این وسیله استفاده می کنند و با پماد تتراسایکلین آغشته می کنند و در داخل بینی در پایان عمل قرار می دهند. هدف از قرار دادن تامپون به بینی در این است که جلوی خونریزی بینی را بگیرد و ثانیا فضای مرغی که بین پوست و بافت های اسکلتی ایجاد می شود را از هر دو طرف فشار وارد نماید تا این فضا از بین برود و باعث شکل دهی به بینی شود به همین دلیل بعد از جراحی به بینی چسب زده می شود و اسپیلنت خارجی یا گچ را به آن قرار می دهند. اگر تامپون در بینی قرار بگیرد، باعث فشار به این لایه ها شده در نتیجه لایه ها به روی هم می خوابند و از تجمع خون و مایعات جلوگیری شود، در صورت تجمع مایعات ممکن است که اورگانیزه شود و بافت در آن تشکیل شود و شکل نهایی بینی تغییر پیدا نماید. وجود تامپون باعث می شود که راه هوایی و میسر هوا در داخل بینی باز شود و مشکلات تنفسی بعد از عمل کمتر رخ دهد. بنابراین باید بگوییم که گذاشتن تامپون یا فیتیله ای بینی مزایای زیادی دارد و به بهبود نتایج جراحی کمک شایانی می نماید.
انواع تامپون بینی
تامپونهای بینی در دو نوع مجرادار و معمولی موجود هستند و انتخاب آنها به نوع جراحی و تصمیم جراح بستگی دارد. با پیشرفت تکنیکهای جراحی و کاهش خونریزی پس از رینوپلاستی، امروزه از تامپونهای کوچکتری به نام مینی تامپون برای مدت کوتاهتری استفاده میشود.
نحوه برداشتن تامپون بینی چگونه است؟
قبل از خارج کردن تامپون بینی، به بیماران توصیه میشود حدود یک ساعت پیش از مراجعه، یک یا دو مسکن مصرف نمایند. برای برداشتن تامپون، جراح ابتدا داخل بینی را با قطرههای بیحس کننده آماده کرده و سپس تامپون را با استفاده از نخ بیرونزده خارج میکند. این فرآیند در کمتر از ۵ دقیقه انجام میشود.
مهم ترین نکات برای خارج کردن تامپون بینی:
- ابتدا صورت و گردن خود را خیس کرده و آرامش خود را حفظ کنید.
- تامپون را بهخوبی خیس کرده و با گرفتن نخ آن، بهآرامی و بهصورت پیوسته از هر دو سوراخ بینی بیرون بکشید. هنگام کشیدن، دهان خود را باز نگه دارید.
- در صورت خونریزی قسمت نرم بینی را به مدت ۵ دقیقه فشار دهید.
- برای دو هفته، روزانه چهار بار بینی خود را با آب شستشو دهید.
- پس از شستوشو، برای جلوگیری از خشک شدن بینی از وازلین استفاده کنید
تامپون بینی چند روز باید بماند ؟
تامپون بینی معمولاً پس از چند روز خارج میشود، اما زمان دقیق آن بسته به شرایط بیمار و پیشبینی جراح از میزان خونریزی متفاوت است. در گذشته، تامپونها پس از یک تا دو هفته برداشته میشدند که باعث درد و عفونت میشد. امروزه جراحان این مدت را به ۴ تا ۲۴ ساعت کاهش دادهاند تا بیمار هنگام برداشتن تامپون درد کمتری حس کند.
آیا کشیدن تامپون درد دارد؟
اغلب اوقات بیماران گمان می کنند که تامپون درد دارد و درحالی که فوق تخصص جراحی پلاستیک از فیتیله های بسیار کوچک و نرم برای این منظور استفاده می کند که خارج نمودن آن برای بیمار هیچ گونه درد و ناراحتی را ایجاد نمی کند. در بعضی مواقع و به ندرت جراح ناچار است که از تامپون های بلند استفاده کند که باعث می شود که برخی از بیماران تجربه ای ناخوشایندی را داشته باشند. اگر فیتیله مدت زمان بیشتری در بینی بماند، به علت خشک شدن پماد کشیدن آن همراه با درد خواهد بود. این درد در مقابل مزایای زیادی که دارد می توان گفت هیچ می باشد.
اگر جراح مجبور باشد که تیغه ای بینی را جراحی کند، در این مواقع باید برای صاف نگه داشتن آن از وسیله ای استفاده کند. قبلا از فیلد های رادیولوژی برای صاف نگه داشتن آن استفاده می شد که اخیرا از آتل داخلی اسپلینت داخلی بینی استفاده کردند.این آتل شبیه یک هلال است که در یک طرف صاف می باشد که در بینی به طوری قرار داده می شود که بینی را صاف نگه می دارد. اگر بیمار آن را تمیز نگه دارد در تمام طول مدت می تواند کارایی مثبتی را برای بیمار به همراه داشته باشد.این آتل یک تا سه هفته در بینی جایگزینی می شود که خارج کردن آن نیز همراه با دردی جزئی است که باز تاکید می شود که درد و ناراحتی زیاد نمی باشد که باعث شود فرد آن را تحمل نکند.
کلام آخر
در نهایت، رعایت توصیههای پزشک و مراقبتهای لازم پس از جراحی بینی نقش مهمی در بهبود سریعتر و کاهش عوارض احتمالی دارد. برداشتن بهموقع تامپون و پیروی از دستورالعملها به شما کمک میکند تا نتایج بهتری از عمل جراحی خود بگیرید و دوره بهبودی راحتتری را تجربه کنید.